måndag 25 oktober 2010

Päroncupcakes med marängsmörkräm

Päron är gott att smaksätta cupcakes med. Här har jag gjort vaniljcupcakes med hackat päron och päronlikör i. Frostingen är en SMBC (swiss meringue buttercream). Det är en helt underbar frosting som jag definitivt kommer göra fler gånger. Den är inte lika söt som frostings annars kan vara. Den hade också en väldigt bra konsistens som var lätt att spritsa. Recept följer nedan.


Swiss meringue buttercream
  • 5 stora äggvitor
  • 1 cup plus 2 msk socker
  • en nypa salt
  • 450 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker

  1. Blanda äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål och sätt över en kastrull med kokande vatten. Vispa konstant till blandningen är varm, ca 65 °C och sockret har löst upp. 
  2. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa med elvisp till blandningen är fluffig och glansig och helt kall. Detta tar ca 10 minuter. 
  3. Tillsätt smöret, några matskedar i taget. Vispa väl efter varje tillsats. När allt smör är tillsatt, vispa i vaniljsockret. Fortsätt vispa till frostingen är helt slät. 

måndag 11 oktober 2010

Cupcakes till jobbet

Till en arbetskollega som fyllt år och ville bjuda på fika på jobbet gjorde jag dessa vaniljcupcakes med hallonkompott och vit chokladfrosting. Jag gjorde också morotscupcakes med lime cream cheese frosting

Blommorna har jag själv gjort i sugarpaste och bladen i päronmarsipan.

Tyvärr hade jag inte min systemkamera med mig så jag fick använda mobilkameran till att föreviga bakverken...

onsdag 6 oktober 2010

Skållat havrebröd

Att baka bröd är något som jag börjar tycka mer och mer om. Kanske för att jag numera bakar med surdeg och testar nya recept. Dessutom är det så otroligt mycket godare med hembakat bröd än sånt man kan köpa i affären.

Jag gillar att bläddra i bakböcker och har en hel del hemma. Det nyaste tillskottet är Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri. Det är en jättefin bok med ett bra avsnitt om hur man bearbetar degen, jäsning, gräddning, förvaring och massa annat som är bra att veta när man håller på med brödbakning.


Jag testade ett recept på skållat havrebröd med linfrön. Det blev väldigt lyckat! Gott och mättande, ett perfekt frukostbröd. Receptet gav tre runda bröd som jag skivade upp och frös in för att kunna ta fram allt eftersom.

Leta i den här bloggen