Tårtan jag gjorde bestod av en chokladtårtbotten fylld med limemousse och spacklad med grädde. Den fick ett täcke av sugarpaste och marsipan. Dekorationerna gjorde jag i sugarpaste med bokstavsutstickare och snöflingeutstickare. Sen målade jag dom med ätbar pärlemorfärg och guldfärg. Kanten klädde jag med ett rött sidenband.
Chokladtårtbotten
- 150 g smör
 - 2 1/2 dl strösocker
 - 2 1/2 dl vetemjöl
 - 2 tsk bakpulver
 - 1 tsk vaniljsocker
 - 1/2 dl kakao
 - 2 ägg
 - 1 1/2 dl hett vatten
 
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och de lätt uppvispade äggen. Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet. Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40 min. 
Limemousse
- 4 1/2 - 5 dl vispgrädde
 - 250 g mascarpone eller philadelphiaost
 - 1/2 dl florsocker
 - skalet av 4 limefrukter och saften av 2
 
Vispa grädden hårt. Vispa ihop osten, florsocker samt skalet och saften från limefrukterna. Vispa ner grädden lite i taget. Låt moussen stå i kylen i några timmar. Limesmaken kan lätt bli för stark, så tillsätt lite i taget och smaka av efter hand. 
Recepten kommer från boken Festliga tårtor av Alice Lindberg. Jag kan varmt rekommendera den boken till alla som tycker om att baka tårtor.


1 kommentar:
Ja, äntligen! Ska bli kul å testa. Blir nog inte lika fantastisk som din skapelse, men kommer jag i närheten är jag nöjd. Fint m boktips också!/Anna-på jobbet-Maria
Skicka en kommentar